Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΚΙΝΑ - ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ



Ο δράκος είναι ένα εθνικό σύμβολο της Κίνας, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Γι’ αυτό οι Κινέζοι αυτοαποκαλούνται «Απόγονοι του Δράκου». Τώρα, κάποιες σύγχρονες ανασκαφές τείνουν να αποδείξουν τον ισχυρισμό των Κινέζων, καθώς φαίνεται να φέρνουν στο φως, τα πιο αρχαία τεκμήρια του συμβολισμού του δράκου.
Άσχετα αν πιστεύετε στους δράκους σαν αρχαία υπαρκτά όντα ή σαν ένα πανάρχαιο συμβολισμό, στην Κίνα απ’ τα αρχαία χρόνια, ο δράκος αποτελεί σύμβολο της Σοφίας και της τύχης. Όντας ένα ον που συνέδεε τον κόσμο των ανθρώπων με τον κόσμο των θεών, βρίσκονταν πάντα στον ουρανό. Είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τους ανέμους και τη βροχή, να κουβαλάει ανθρώπους σε μεγάλες αποστάσεις στις ουράνιες πτήσεις του, ενώ η παρουσία του θεωρούνταν καλός οιωνός.
Αν και αρχαιολογικά ευρήματα είχαν φανερώσει πλήθος δράκων στην Κίνα, πάντα έμενε ανοικτό το ερώτημα για την παλαιότητα των κινέζικων δράκων. Όμως οι ανασκαφές της τελευταίας τριακονταετίας, που κορυφώθηκαν στα τέλη του 2003, έφεραν στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η Κίνα και τα οροπέδια της Μογγολίας υπήρξαν το λίκνο του δράκου ήδη απ’ το 6.000 π.Χ. !!!
Οι ανασκαφές που έγιναν στις επαρχίες Jianping και Lingyuan της περιοχής Liaoning στη βορειοανατολική Κίνα, είχαν σκοπό τη μελέτη του αρχαίου πολιτισμού Niuheliang στην κοιλάδα του ποταμού Liaohe και είχαν επικεντρωθεί στα ερείπια του οικισμού του «Κόκκινου Βουνού» (“Red Mountain”). Μέσα σε τάφους που ανασκάφτηκαν βρέθηκε πλήθος δράκων από νεφρίτη λίθο.
Στη περιοχή αυτή ή σε άλλες κοντινές, ακόμα και στα υψίπεδα της Μογγολίας, είχαν βρεθεί αναπαραστάσεις δράκων ήδη σε ανασκαφές του 1970 και του 1984. Ειδικά, ένα εδώλιο δράκου που βρέθηκε το 1970 στο χωριό Sanxingtala στην εσωτερική Μογγολία αποτελεί το αρχαιότερο εύρημα σε σχήμα δράκου, όπως επιβεβαιώνει ο καθηγητής και πρόεδρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, κ. Su Bingqi. Ο καθηγητής πιστεύει ότι η κοιλάδα του ποταμού Liaohe αποτελεί το λίκνο του κινέζικου δράκου.
Αξιοσημείωτη είναι η ποικιλία των δράκων, καθώς φαίνεται να περιλαμβάνει συνδυασμούς ζώων, όπως ελαφιού, χοίρου, αρκούδας και πουλιού.
Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται πυρετωδώς καθώς ο πολιτισμός του Κόκκινου Βουνού φαίνεται ότι έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει για την προϊστορική Κίνα.
Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απίθανο, καθώς και από αρχαίες παραδόσεις και θρύλους, ο χώρος της Β. Κίνας, της Μογγολίας και της ερήμου Γκόμπι συνδέεται με την ύπαρξη πανάρχαιων σπουδαίων πολιτισμών, που χάνονται στα βάθη του χρόνου !

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου